Marketingcommunicatie, communicatie verandert
Marketingcommunicatie is een vak, geen kunstje
In een tijd waarin technologie ons steeds meer mogelijkheden biedt om snel en efficiënt te communiceren, lijkt de verleiding groot om te kiezen voor simpele, goedkope oplossingen zoals Canva en ChatGPT. Begrijpelijk, want snelheid en gemak zijn aantrekkelijke voordelen. Toch schuilt hierin een groot gevaar: bedrijven die marketingcommunicatie als een kunstje beschouwen in plaats van een vak, zetten niet alleen hun merkidentiteit, maar vooral hun lange termijn succes op het spel.
De verleiding van snel, gemakkelijk en goedkoop
Het lijkt zo eenvoudig: even een ontwerpje maken in Canva, een tekst laten schrijven door ChatGPT en klaar is Kees. Waarom nog investeren in een professionele communicatieadviseur, grafisch ontwerper of tekstschrijver als de technologie dit voor een fractie van de prijs kan doen? Deze vraag stellen steeds meer ondernemers zich, zeker in een tijd waarin kostenreductie vaak voorop staat. Maar goedkoop kan in dit geval duurkoop blijken te zijn. Kostenbesparingen doorvoeren is geen kunst, dan kan overigens echt iedereen. Een missie en toekomstvisie uitstippelen, blijkt voor veel ondernemers echter een stuk lastiger te zijn.
Het probleem met snelle oplossingen
Hoewel tools als AI en Canva ontzettend handig zijn voor simpele social media posts of interne presentaties, hebben ze ook duidelijke beperkingen. Veel designs die hierin gemaakt worden, zijn technisch niet altijd geschikt voor drukwerk of Print & Sign-producten. Denk aan kleurprofielen, resoluties en marges die niet aansluiten bij de eisen van professionele productiediensten. Dit kan resulteren in slechte drukkwaliteit, kleurafwijkingen en zelfs extra kosten voor correcties. Bovendien ontbreekt vaak de creatieve finesse die een ervaren grafisch ontwerper wél kan bieden. Welk mens heeft bijvoorbeeld 12 vingers, 2 neuzen, 4 armen of 14 tenen?
De kracht van een sterk merk
Maar het gaat niet alleen om technische beperkingen. Een merk is veel meer dan een logo, een plaatje of een leuke slogan. Het is de belofte die een bedrijf aan zijn klanten doet. Het vertegenwoordigt de waarden, missie en visie van een organisatie en creëert emotionele verbindingen met de doelgroep. Wanneer bedrijven hun communicatie-instrumenten centraal stellen zonder een duidelijk oog voor merkidentiteit, lopen ze het risico hun eigen verhaal te vertroebelen. De consistentie verdwijnt, de herkenbaarheid vermindert en uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot verlies van marktaandeel.
Communicatie is meer dan zenden
Marketingcommunicatie is een strategisch vakgebied waarbij alles draait om de juiste boodschap, gericht aan de juiste doelgroep, via de juiste kanalen en met de juiste ‘tone of voice’. Het gaat om begrijpen wat een merk uniek maakt, hoe het zich onderscheidt van de concurrentie en hoe dit het best kan worden gecommuniceerd naar de buitenwereld. Dit vereist vakmanschap, ervaring en creativiteit – eigenschappen die een AI-tool simpelweg niet kan evenaren. Bovendien worden de meeste keuzes van mensen gemaakt vanuit een onderbuikgevoel. Zakendoen blijft altijd een kwestie van gunning en vertrouwen. Van mens tot mens, i.p.v. van AI-tool tot AI-tool.
De gevolgen van merkvervaging
Bedrijven die communicatie beschouwen als bijzaak, merken vaak te laat dat hun merkidentiteit verwatert. Voor hun doelgroepen wordt het steeds onduidelijker waar het bedrijf voor staat en waarom ze juist voor hen moeten kiezen. De missie en visie worden niet langer helder gecommuniceerd en de unieke positie in de markt vervaagt. Dit kan op de lange termijn leiden tot lagere klantloyaliteit, omzetverlies en uiteindelijk zelfs een faillissement.
Professionele communicatie als investering
Daarom draag GMMCK Communicatieadvies al ruim 18 jaar uit, dat het cruciaal is om communicatie niet te zien als een kostenpost, maar als een investering in de toekomst van je bedrijf. Professionals in marketingcommunicatie helpen merken te groeien, onderscheiden en blijvend relevant te zijn in een competitieve markt. Ze zorgen voor strategie, creatie en consistentie – precies de elementen die nodig zijn om een sterk merk te bouwen en te onderhouden.
Conclusie: kies voor kwaliteit!
De technologie achter tools als AI, Canva en ChatGPT is indrukwekkend en kan zeker een waardevolle aanvulling zijn binnen een geïntegreerde communicatiestrategie. Maar het moet nooit de basis vormen van een merkstrategie. Kies voor kwaliteit, investeer in de kracht van vakmanschap en bouw een merk dat niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen impact maakt.
Wilt u weten hoe uw merk sterker kan worden door strategische marketingcommunicatie? Neem gerust contact op met GMMCK voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we ervoor dat uw merk een verhaal vertelt dat blijft hangen.
PS De foto bij dit artikel is een mooi bewijs, dat AI je complete identiteit kan verruïneren. De URL klopt, maar het GMMCK-logo is onherkenbaar ;(